Hulelaatta

YLE:n haastattelu 5.11.2015

Koulun penkillä syntynyt keksintö estäisi katujen tulvimisen kaupungissa

Samuli Larjos ja Katri Kurki kehittelivät Hulelaatan, jolla entistä suurempi osa kaupunkien hulevesistä voidaan imeyttää suoraan rakennettujen katujen alle maakerroksiin. Näin viemäriverkosto kuormittuu vähemmän.

Samuli Larjos ja Katri Kurki ovat hakeneet patenttia kehittelemälleen Hulelaatalle.
Keksinnön prototyyppi on tehty puusta, seuraava versio tehdään betonista. Kuva:
Vesa Marttinen / Yle

Mistä on kyse?

Pöydällä on 30 kertaa 30 sentin kokoinen puinen palikka. Miten ihmeessä sillä voi ratkaista kaduille kertyvistä sade- ja sulamisvesistä aiheutuvat ongelmat?

– Kehittämässämme betonilaatassa on kaksi osaa. Poikkeuksena perinteiseen umpikiveen tässä on irrotettava kansielementti, jonka väleihin jää raot laatan keskelle. Niistä vesi pääsee imeytymään laatan alle, kertoo Samuli Larjos.

Tekninen ratkaisu mahdollistaa huleveden imeytymisen maakerroksiin. Idea syntyi koulun penkillä, kun viherartesaaneiksi opiskelevat Larjos ja hänen opiskelukaverinsa Katri Kurki saivat tehtäväksi kehittää jonkinlaisen vettä läpäisevän laatan.

Ensimmäinen versio oli pöllö

Ensimmäinen luonnos Hulelaatasta syntyi noin vuosi sitten. Kaksikko piti ideaa niin hyvänä, että sitä lähdettiin viemään eteenpäin. Patenttihakemus on jätetty viime keväänä ja luonnoksia on jo esitelty muun muassa lapsimessuilla.

Alkuperäinen versio oli tosin hellyttävämpi. Pöllö-betonikiven toimintaperiaate oli samanlainen kuin siitä jalostuneen Hulelaatan, mutta ulkoasu oli muodoltaan pöllöä muistuttava.

– Patenttia varten siitä piti työstää tällainen käytännöllisempi, kulmikas muoto, Kurki kertoo.

Testitulokset ratkaisevat

Hulelaatta on ensisijaisesti tarkoitettu kaupunkirakentamiseen, ja mahdollisia asiakkaita sille ovat esimerkiksi kaupungit, kunnat ja rakennusalan yritykset.

Seuraavat askelmerkit on jo suunniteltu.

– Talven aikana tästä tehdään teolliset kiviset testikappaleet ja sitten alkaa niiden testaaminen. Ensi keväänä on mahdollisuus alkaa neuvotella jakeluverkostosta, mutta tämä riippuu tietysti testituloksista, Kurki kertoo.

Vesa Marttinen, Yle Helsinki